ЕСТЕТИЧНА ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА

Чувствителността на зъбите след избелване, ако изобщо се появи такава не е опасен или вреден симптом.
Задълбочено проучване на две независими европейски агенции Matis (Германия) и Kowitz (Германия), проведено сред широк кръг от пациенти в европейския съюз съобщава, че 7% от тях са проявили гингивална "чувствителност" и едва 2% чувствителност на зъбите по време на 30 дневения период на проучване. Системи за избелване на зъби, който са били използвани са били с до 20% концентрация на карбамид пероксид. Агенция Kowitz  съобщава, че само 1% от пациентите са проявили  чувствителност на зъбите след избелване. Никакви други нежелани реакции не са съобщени по време на периода на анализ. И двете агенции съобщават, че при всички пациенти чувствителността изчезва от 2 до 5 часа след периода на избелване.
От казаното става ясно, че чувствителност на зъбите след тази процедура се проявява много рядко, каквото всъщност показва и нашия практически опит.
Сензитивност, чувствителност или дори болка може да имате много по-често по други причини, които не са свързани с избелване на зъбите, например дентинова свръхчувствителност от студено, топло, сладко и т.н, които могат да се дължат на нарушен зъбен емайл или други проблеми с дентина на зъба.
Разбира се има средства за превенция на тази чувствителност, като гелове, пасти и т.н.
Ние препоръчваме на пациентите си доказания с времето продукт за лечение на чувствителни зъби, който има и реминерализиращ ефект Minerals Enamel Booster, на американската фирма Beaming White.
Информация за него може да намерите тук.
Д-р Велева