ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

 
Как да избелим зъбите си безопасно?

Неизменна  част от естетичната дентална медицина е красивата усмивка или с други думи белите зъби. Съществуват различни промоции и реклами за избелване в домашни условия.Tези системи не могат да постигнат резултатите от избелването в зъболекарския кабинет, те са предназначени по-скоро за запазване на резултата от професионалното избелване. Преди да предприемете тази процедура трябва  да знаете, че важно условие за добрия резултат е тази манипулация да бъде извършена от дентален лекар в зъболекарски кабинет, тъй-като преди избелването се извършва почистване на налепи, плака и зъбен камък, след това  се нанася специален защитен гел (на снимката), който защитава венците на пациента и едва след това се пристъпва към избелването.
Това условие е гаранция за правилно и безвредно извършване на процеса. Съществуват различни системи за  избелване, както и инструменти за осъществяване на тази процедура. За нас най-добрата за момента е BMS  Dental - Italy, която разбира се използваме и ние в комбинация със светодиоден избелващ апарат. За дълготраен положителен ефект, безспорно е по-добре да се консултирате  с  зъболекар и да извършите тази манипулация при подходящите професионални условия, тъй-като зъбите се повлияват  в различна степен при всеки клиничен случай. С цел да отговорим на това предизвикателство ние инвестирахме в  различна апаратура  за извършване на този процес.  При нас избелването на зъбите се извършва  по три различни начина в зависимост от предпочитанията на пациентите и желаният резултат, а именно с лазер, със специален светодиоден избелващ апарат и по метод без светлина. Със сигурност избелването на зъбите, направено от зъболекар е безопасна и безболезнена процедура. Допълнителна информация за видове, начини и системи за избелване може да намерите адрес на www.izbelvanenazabi.sitew.org. Ако желаете да си запишете час кликнете тук.

д-р Велева



Избелване на витални и девитализирани зъби
 
Избелването е естетична процедура, чрез която се постига промяна в цвета на зъбния емайл. Обикновено след процедурата цвета се променя с  2-3 гами.
Преди да се премине към избелването зъбите се почистват от налепи и зъбен камък и се полират. Избелване на зъби може да се извърши в едно или повече посещения  в зависимост от конкретния клиничен случай. Ефект се постига още след първото посещение. Продължителността на процедурата е около 1 час.
Подхода и резултата от избелването е различен при витални зъби(при които не е извършвано кореново лечение) и такива, при които вече е провеждано лечение, тъй-като се вияят в различна степен от избелващите агенти. По време на прoцедурата трябва да се има в предвид и факта, че при зъби с нарушен емайл или стари обтуртации могат да се получат разлики в цвета. За да се постигне резултата, който може да видите на снимката по-горе е необходимо да се използват различни апарати и методи на избелване, затова манипулацията трябва да се извърши от дентален лекар. Процеса е безвреден за зъбите, но към него трябва да се подходи с разбиране, в противен случай е възможно да се появат негативни странични ефекти.

д-р Велева




Извличане на стволови клетки от млечни зъби

 От стволовите клетки са произлезли всички наши тъкани и органи - без тях би било невъзможно да растем, да се развиваме, да се възстановяваме след боледуване. Понастоящем денталната пулпа се разглежда, като ценен източник на мезенхимни стволови клетки, които са предшественици на клетките, изграждащи кости, бъбреци, черен дроб и т.н. Мезенхимните клетки са полезни при лечение на различни стоматологични, сърдечно-съдови, чернодробни, нерво-дегенеративни, ендокринни и други заболявания. Събирането на клетки от млечни зъби е важна възможност за семейства, които не са съхранили мезенхимни клетки при раждането на детето. Тези клетки имат предимството да са сравнително млади - колкото по-малко е детето, толкова по-голям е техният потенциал.
Ценна особеност на мезенхимните клетки е, че са хипоимуногенни - не предизвикват реакция на отхвърляне при несъвместимост. Това дава реален шанс на всички в семейството да разчитат на помощта им при нужда.
Възрастта,  на която се взима млечен зъб за извличане и съхранение на стволови клетки е в периода от 5-та до 12 годишната възраст на детето.
Подходящи са всички здрави млечни зъби, без инфекции и кариеси със запазена пулпа. Зъбите задължително трябва да се извадят от обучен дентален лекар, който прави оценка на състоянието и поставя извадените зъби в специален контейнер, който запазва жизнеността на клетките и ги изпраща към лабораторията до максимум 24 часа след вземането. 
За повече информация относно процедурите по взимането, съхранението, документите и т.н., може да си запазите час при нас (ако го направите чрез формата за резервация на сайта, моля напишете като допълнителна информация, че желаете час за консултация за взимане на стволови клетки). Може да посетите  също и 
http://www.bioregeneration.bg/.

д-р Велева

 


Лечение с дентален лазер

Лазерната терапия е по-безболезнена от конвенционалните методи на лечение.
Денталните лазери са устройства, които използват светлинна енергия.
Лечението с дентален лазер, на мястото на стандартните турбина, скалпел и т.н. притежава редица предимства, например:
 - редуциране на болката, което автоматично води до намаляване на употребата на упойки;
 - съкращаване на времето за възстановяване след края на стоматологичната процедура;
 - намаляване на кървенето;

 - намаляване на вероятността за образуване на бактериални инфекции и уврежданията на околната тъкан;

 - ограничаване на тревожността при пациентите,тъй-като не издава стържещи звуци, които притесняват възрастни и деца.

д-р Велева



Бременност и орално здраве

Ако планирате бременност сега е момента да обърнете внимание на здравословното си състояние и да направите необходимите лекарски консултации. Ако се налага  провеждането на лечение или пък промяна в начина Ви на живот – например отказ от тютюнопушене, увеличаване на двигателната активност, балансирана диета и пр.  – не го отлагайте, тъй като това ще подобри шансовете Ви за зачеване и ще създаде оптимална среда за развитие на бъдещото бебе. Ако пък радостната новина е вече факт, то Вие имате реален мотив да се погрижите незабавно, както за себе си така и за растящия във Вас живот и колкото по-рано го направите, толкова по-добре.
Посещението Ви при зъболекаря трябва да намери място в графика Ви, тъй като орално здраве е важно за развиващия се плод, а и Вие трябва да запазите съзъбието си в добро състояние и след бременността.
Този прекрасен, но и труден период от живота на жената е свързан с повишен риск от появата на кариеси и възпалени венци. Причината за увеличената кариозна активност  е спецификата в начина на хранене на бременната. Обикновено се препоръчва честия приема на малки порции храна, за да се намали хормонално обусловения гастро-интестинален дискомфорт (гадене, киселини и др.). Това обаче рефлектира в поддържане на ниско рН в устната кухина, т.е. чудесни условия за развитие на кариеси. Как да се справите с този проблем?
• Сведете храненията и приема на напитки до 7 пъти на ден.
• Приключвайте храненето с млечен продукт.
• Между консумацията на храни и напитки изплаквайте устната кухина с вода и дъвчете дъвки без захар. Отложете четкането на зъбите за след 30 минути.
• Спазвайте стриктна орална хигиена с методи и средства, препоръчани Ви от зъболекар.
Педантичността Ви по отношение на хигиената и регулярното професионално почистване ще Ви спестят и срещата с т.нар. гингивит на бременността. Това е възпаление на венците, провокирано от бактериалната плака, както при всички, но при бременните симптомите са засилени отново поради хормоналния бум. Неприятните кървене, подуване, зачервяване ще се забележат от бременната жена. Не ги подценявайте, тъй като нелекувания гингивит може да премине в пародонтит, а за последния многобройни научни изследвания са доказали че увеличава риска от преждевременно раждане или раждане на дете с ниско тегло от 2 до 7 пъти. Естествено най-добрия вариант е профилактиката, но и навременното лечение дава надеждни резултати.  Грижете се за здравето си, спазвайте насоките дадени Ви от професионалисти и се радвайте на този етап от живота си.


д-р Велева



 

Гингивитът - едно от най-честите заболявания в устната кухина

Възпалението на венците, което се нарича още гингивит, е много често заболяване и касае пациентите от всички възрастови групи. Причината за появата на възпаление са бактериите  в зъбната плака – това е прозрачния слой, който се формира върху денталните повърхности, започвайки да се натрупва непосредствено след  последното миене на зъбите. Обръщам внимание , че в тези начални моменти плаката съдържа малко количество бактерии и то такива, които не предизвикват заболяване.  Ако в следващите 12 часа се поведе отново стандартна орална хигиена, то  венците ви няма да бъдат застрашени от появата на възпалително заболяване. В случай че това не се направи, то количеството и състава на бактериалната плака се променят,  така  че тя придобива силен болестотворен потенциал и оставена върху зъбните повърхности  само след няколко дни довежда до гингивит. Непочиствана продължително време бактериалната плака минерализира и се превръща в  зъбен камък, който не може да отстраните сами и който за съжаление задълбочава хода на патологичния процес.
Как да разпознаете гингивитa?  Запомнете – възпалените венци кървят при миене на зъбите и това може да бъде единствения симптом!  Наред с него венците  ви може да са зачервени, оточни, може да имате болка и/или лош дъх, но не е задължително. Имайте в предвид, че гингивита рядко предизвиква сериозни оплаквания,като силна болка или подуване, но оставен без лечение прогресира, превръщайки се в парадонтит, а това вече е сериозно заболяване на зъбодържащият апарат, което води до необратима загуба на зъбите във времето.
Сега, след като вече знаете причината за появата на гингивит, а именно бактериите в непочистената зъбна плака, то очевидно качественото ѝ и редовно отстраняване ще ви предпази от това заболяване.
На практика препоръчвам да миете зъбите си най-малко два пъти на ден - сутрин и вечер с продължителност на всяко миене 3 мин., с подходяща четка за зъби, да използвате средства за интердентално почистване (конци и четчици) и при необходимост вода за уста.
Не забравяйте, че редовните прегледи при зъболекаря ви и почистването на натрупания зъбен камък са другата половина от ангажимента ви в опазването на Вашето дентално здраве.

д-р Велева

 



Електрическа или ръчна четка за зъби?

 Много пациенти ми задават въпроса – каква четка за зъби е най-добре да използват.
Професионалните ми познания и наблюдения в практиката от една страна и личният ми опит от друга, винаги ме карат да давам категоричен съвет – качествена електрическа четка. Тя притежава, много и безспорни предимства пред ръчната, на които ще се спра по-долу и на практика само един недостатък – качествената електрическа четка има висока цена. Срещу този аргумент, обаче трябва да поставим факта, че тя би направила възможно, поддържането на здрави венци и зъби, отстранявайки ефективно зъбната плака, за която е доказано,  че е основен причинител на възпаления. Използването на електрическа четка със сигурност ще намали необходимостта ви от лечебни процедури, а при контролните прегледи ще чувате похвали от зъболекаря си, за това колко добри грижи сте полагали за оралния си статус.
В основни линии има два типа електрически четки за зъби.
Тези с малка кръгла работна част/глава/, които извършват кръгови осцилиращи движения. Другия тип са тези, чиято работна час/глава/, наподобява тази на ръчните четки. При тях дейността се основава на вибриращи движения с много голяма честота, при което се предизвиква ултразвуков ефект. На пазара се предлагат много и от двата вида електрически четки. Бих могла да ви препоръчам и конкретна марка, но тъй-като статията е за разликата между електрическа и обикновена четка и ефекта от тях ще се въздържа от коментар относно производители и ще се насоча към ползите от използването на електрическата четка за зъби.
Клинично доказано е, че ел. четките са 80% по-ефективни в отстраняването на зъбната плака в сравнение с ръчните четки за зъби, тъй-като имат по-малка глава, респективно по- добър достъп до трудните за почистване места в устната кухина.
За 3 минути, електрическата четка извършва хиляди движения, които не бихме могли да постигнем за същия период с ръчната четка, тоест електрическата е много по ефективна.
Според научни изследвания, интуитивно човек натиска по-малко когато си мие зъбите с електрическа четка, което намалява риска от нараняване на венците и клиновидни дефекти на емайла.
Препоръчвам ви да избирате електрически четки, които са с батерии за многократна употреба/зареждаеми/, тъй-като с тях ще имате постоянно еднакво ниво на мощност при употреба. Независимо от избора ви на четка, изискването към вас да следвате необходимото време и честота за почистване на зъбите сутрин и вечер по 3 минути си остава. Когато ползвате електрическа четка е важно да следвате стриктна последователност в реда на почистване на зъбните повърхности: поставете четката, така че главата и да обхваща зъба включително и шийката му задържате няколко секунди и преминавате към следващия сегмент. Не е необходимо да извършвате каквито и да е други движения, например да движите четката като обикновена такава или да завъртате. Бъдете взискателни към себе си и не забравяйте вътрешната повърхност на зъбите си, там се натрупва най-много плака и налепи.
И така коя от четките ще изберете си остава въпрос на предпочитание и възможност от ваша страна.
Препоръчвам ви електрическа четка на основава на вибриращи движения с много голяма честота и ултразвуков ефект.

д-р  Велева

 

 

Инфо за гр.София и региона

гр.София предлага можество различни възможности за забавление, както и забележителности за посещение.
Можете да посетите театри, кина, молове, заведения, нощни клубове и дискотеки,  природни забележителности и архитектурни паметници.
В близост до града се намира планинта Витоша, където има отлични условия за зимни спортове и маршрути за разходки по изградените за целта еко пътеки.
Само 60км от столицата се намира едни от най-известните ски курорт в България "Боровец".
В относителна близост са и Рилският манастир , рилските езера и много други места за отдих и почивка.

Полезни връзки:
www.sofia.bg    www.sofia-airport.bg    www.sofiatraffic.bg    www.skivitosha.com    www.borovets-bg.com    www.rilamonastery.pmg-blg.com 
www.izbelvanenazabi.sitew.org   www.bezcaries.com